Pumpkin latte kojarzy się z modnym napojem serwowanym w amerykańskich filmach i serialach. Jest to prawdziwy hit jesieni – taka kawa jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca. Niezbędnym w tym przepisie dodatkiem jest oczywiście dynia. Ma ona dość specyficzny smak, ale jako baza korzennego syropu staje się wyjątkowo smaczna również dla tych, którzy za nią nie […]
Kawowi smakosze zawsze szukają ciekawych sposobów na przygotowanie kawy. Jednym z nich jest French press, czyli sposób na zaparzanie kawy w prosto i szybko, a do tego oddzielając warstwę fusów. French press składa się z kilku elementów: stalowego lub częściej szklanego dzbanka z uchwytem, pokrywki, tłoka z drobną siateczką umieszczonego w dzbanku i zamocowanego w pokrywce. […]
Drip jest alternatywną metodą parzenia kawy. Pozwala on na przygotowanie aromatycznego, lekkiego i klarownego naparu, o naturalnych nutach smakowych ziarna. Zasada parzenia kawy w dripperze jest stosunkowo prosta, jednak należy przestrzegać pewnych reguł. Sugerowana ilość kawy do zaparzania w dripie to 5 – 7 g kawy na 100ml wody. My użyliśmy jasno palonej kawy Etiopia Guji – taki […]
Aeropress to jedna z młodszych metod alternatywnego parzenia kawy. On daje możliwość nieograniczonego odkrywania walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren. Jak wygląda urządzenie i jak parzyć kawę przy jego użyciu? Aeropres jest często nazywany “strzykawką do kawy”, ponieważ składa się z tłoka i cylindra (tuby) z sitkiem, w którym […]
Parzenie kawy w tygielku to prawdziwy rytuał, w którym chodzi o wydobycie z niej najcenniejszych walorów smakowych, czyli mocy i słodyczy zawartej w ziarnach. Przygotowanie napoju nie jest wcale trudne, ale wymaga zaangażowania. Do tygielka wsyp drobno zmieloną kawę i cukier. Wlej zimną wodę. Tygielek postaw na małym ogniu i podgrzewaj nie dopuszczając do wrzenia. Gdy […]