Parzenie kawy w tygielku to prawdziwy rytuał, w którym chodzi o wydobycie z niej najcenniejszych walorów smakowych, czyli mocy i słodyczy zawartej w ziarnach. Przygotowanie napoju nie jest wcale trudne, ale wymaga zaangażowania. 
  1. Do tygielka wsyp drobno zmieloną kawę i cukier.
  2. Wlej zimną wodę.
  3. Tygielek postaw na małym ogniu i podgrzewaj nie dopuszczając do wrzenia.
  4. Gdy kawa zacznie się gotować, odstaw ją do ostygnięcia i powtórz ten proces jeszcze dwukrotnie.
  5. Odczekaj chwilę, aż kawa ostygnie, a fusy opadną na dno.

Kawę z tygieka nalewa się do malutkich filiżanek, bez odcedzania. Umiejętnie zrobiona kawa również w filiżankach powinna być pokryta grubą warstwą piany. To tego rodzaju parzenia kawy polecamy szczególnie nasz After Dinner Blend, jest to autorska mieszanka kaw Arabica o ciemnym stopniu palenia, który gwarantuje powstanie wyjątkowo aromatycznej i bogatej w smak kawy.   

Ciekawostka:

Kawa po turecku była dawniej nieodłącznym elementem tradycyjnych zaręczyn. Kandydatka na żonę podawała swojemu przyszłemu mężowi mocno posoloną kawę – tak słoną, jak łzy wylewane przez niego po ślubie. Jeśli wybranek wypił ją bez grymasu na twarzy oznaczało to, że będzie dobrym, wesoły, szanującym żonę, mężem.

No products in the cart.