Parzenie kawy w tygielku to prawdziwy rytuał, w którym chodzi o wydobycie z niej najcenniejszych walorów smakowych, czyli mocy i słodyczy zawartej w ziarnach. Przygotowanie napoju nie jest wcale trudne, ale wymaga zaangażowania. 
  1. Do tygielka wsyp drobno zmieloną kawę i cukier.
  2. Wlej zimną wodę.
  3. Tygielek postaw na małym ogniu i podgrzewaj nie dopuszczając do wrzenia.
  4. Gdy kawa zacznie się gotować, odstaw ją do ostygnięcia i powtórz ten proces jeszcze dwukrotnie.
  5. Odczekaj chwilę, aż kawa ostygnie, a fusy opadną na dno.

Kawę z tygieka nalewa się do malutkich filiżanek, bez odcedzania. Umiejętnie zrobiona kawa również w filiżankach powinna być pokryta grubą warstwą piany. To tego rodzaju parzenia kawy polecamy szczególnie nasz After Dinner Blend, jest to autorska mieszanka kaw Arabica o ciemnym stopniu palenia, który gwarantuje powstanie wyjątkowo aromatycznej i bogatej w smak kawy.   

Ciekawostka:

Kawa po turecku była dawniej nieodłącznym elementem tradycyjnych zaręczyn. Kandydatka na żonę podawała swojemu przyszłemu mężowi mocno posoloną kawę – tak słoną, jak łzy wylewane przez niego po ślubie. Jeśli wybranek wypił ją bez grymasu na twarzy oznaczało to, że będzie dobrym, wesoły, szanującym żonę, mężem.

Leave A Comment

No products in the cart.