Parzenie kawy w tygielku to prawdziwy rytuał, w którym chodzi o wydobycie z niej najcenniejszych walorów smakowych, czyli mocy i słodyczy zawartej w ziarnach. Przygotowanie napoju nie jest wcale trudne, ale wymaga zaangażowania.
- Do tygielka wsyp drobno zmieloną kawę i cukier.
- Wlej zimną wodę.
- Tygielek postaw na małym ogniu i podgrzewaj nie dopuszczając do wrzenia.
- Gdy kawa zacznie się gotować, odstaw ją do ostygnięcia i powtórz ten proces jeszcze dwukrotnie.
- Odczekaj chwilę, aż kawa ostygnie, a fusy opadną na dno.
Kawę z tygieka nalewa się do malutkich filiżanek, bez odcedzania. Umiejętnie zrobiona kawa również w filiżankach powinna być pokryta grubą warstwą piany. To tego rodzaju parzenia kawy polecamy szczególnie nasz After Dinner Blend, jest to autorska mieszanka kaw Arabica o ciemnym stopniu palenia, który gwarantuje powstanie wyjątkowo aromatycznej i bogatej w smak kawy.
Ciekawostka:
Kawa po turecku była dawniej nieodłącznym elementem tradycyjnych zaręczyn. Kandydatka na żonę podawała swojemu przyszłemu mężowi mocno posoloną kawę – tak słoną, jak łzy wylewane przez niego po ślubie. Jeśli wybranek wypił ją bez grymasu na twarzy oznaczało to, że będzie dobrym, wesoły, szanującym żonę, mężem.