Kawowi smakosze zawsze szukają ciekawych sposobów na przygotowanie kawy. Jednym z nich jest French press, czyli sposób na zaparzanie kawy w prosto i szybko, a do tego oddzielając warstwę fusów.
French press składa się z kilku elementów:
- stalowego lub częściej szklanego dzbanka z uchwytem,
- pokrywki,
- tłoka z drobną siateczką umieszczonego w dzbanku i zamocowanego w pokrywce.
Polecamy świeżo wypaloną, dobrej jakości kawę. W tej metodzie sprawdzi się, każdy profil wypalenia ziaren: od jasnych, przez średnie, do tych ciemnych – w zależności od tego, jakie napary lubimy najbardziej. Polecamy spróbować naszej kawy z Meksyku – Mexico Chiapas, – taki sposób parzenia podkreśli nuty kwiatów oraz limonki.
Do French Pressu nie mielimy kawy drobno, ponieważ drobiny i pył zapchałyby filtr w tłoczku. Wizualnie ziarno powinno przypominać gruboziarnistą sól.
By zaparzyć kawę, należy działać według prostych zasad:
- trzeba wyjąć tłok z sitkiem z wnętrza dzbanka;
- przepłukać dzbanek gorącą wodą i wylać ją – pomoże to utrzymać temperaturę dzbanka w trakcie parzenia kawy;
- gdy naczynie jest rozgrzane, można wsypać na jego dno kawę (6 g mielonej kawy na 100 ml wody);
- kawę zalewa się następnie wodą o temperaturze ok. 90-94°C – tak, żeby ją tylko przykryć;
- po 30 sekundach należy dolać resztę wody i parzyć kawę przez około 3 minuty;
- po tym czasie na dzbanek trzeba założyć pokrywkę z tłokiem i przycisnąć go powolnym i jednostajnym ruchem.
Pyszna kawa z French pressu jest gotowa!