Kawowi smakosze zawsze szukają ciekawych sposobów na przygotowanie kawy. Jednym z nich jest French press, czyli sposób na zaparzanie kawy w prosto i szybko, a do tego oddzielając warstwę fusów.

French press składa się z kilku elementów:

  • stalowego lub częściej szklanego dzbanka z uchwytem,
  • pokrywki,
  • tłoka z drobną siateczką umieszczonego w dzbanku i zamocowanego w pokrywce.

Polecamy świeżo wypaloną, dobrej jakości kawę. W tej metodzie sprawdzi się, każdy profil wypalenia ziaren: od jasnych, przez średnie, do tych ciemnych – w zależności od tego, jakie napary lubimy najbardziej.  Polecamy spróbować naszej kawy z Meksyku – Mexico Chiapas, – taki sposób parzenia podkreśli nuty kwiatów oraz limonki.

Do French Pressu nie mielimy kawy drobno, ponieważ drobiny i pył zapchałyby filtr w tłoczku. Wizualnie ziarno powinno przypominać gruboziarnistą sól.

By zaparzyć kawę, należy działać według prostych zasad:

  • trzeba wyjąć tłok z sitkiem z wnętrza dzbanka;
  • przepłukać dzbanek gorącą wodą i wylać ją – pomoże to utrzymać temperaturę dzbanka w trakcie parzenia kawy;
  • gdy naczynie jest rozgrzane, można wsypać na jego dno kawę (6 g mielonej kawy na 100 ml wody);
  • kawę zalewa się następnie wodą o temperaturze ok. 90-94°C – tak, żeby ją tylko przykryć;
  • po 30 sekundach należy dolać resztę wody i parzyć kawę przez około 3 minuty;
  • po tym czasie na dzbanek trzeba założyć pokrywkę z tłokiem i przycisnąć go powolnym i jednostajnym ruchem.

Pyszna kawa z French pressu jest gotowa!

 

Brak produktów w koszyku.