Pumpkin latte kojarzy się z modnym napojem serwowanym w amerykańskich filmach i serialach. Jest to prawdziwy hit jesieni – taka kawa jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca.
Niezbędnym w tym przepisie dodatkiem jest oczywiście dynia. Ma ona dość specyficzny smak, ale jako baza korzennego syropu staje się wyjątkowo smaczna również dla tych, którzy za nią nie przepadają.
Oto przepis na syrop dla Pumpkin latte:
Składniki: 5 łyżek gotowego puree z dyni, przyprawy korzenne, cukier, woda.
Podgrzewając 1,5 szklanki wody, na małym ogniu, dodajemy cukier, puree z dyni i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aż cukier i puree się rozpuszczą. Gotujemy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy syrop przepuszczamy przez sitko.
Dla Pumpkin latte potrzebujemy:
- 1 espresso – polecamy naszą kawę z Etiopii, jej lekka kwaskowość dobre podkreśli słodkość dyni;
- 150 ml mleka;
- 4-5 łyżek syropu korzenno-dyniowego;
- Bita śmietana
Na dno wysokiej szklanki wlewamy syrop lub puree, dodajemy espresso oraz spienione mleko. Napój podajemy na ciepło lub na zimno, z porcją bitej śmietany na górze, oprószony odrobiną cynamonu lub przyprawą z chili.