Aeropress to jedna z młodszych metod alternatywnego parzenia kawy. On daje możliwość nieograniczonego odkrywania walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren. Jak wygląda urządzenie i jak parzyć kawę przy jego użyciu?
Aeropres jest często nazywany „strzykawką do kawy”, ponieważ składa się z tłoka i cylindra (tuby) z sitkiem, w którym montuje się filtr, przez który pod ciśnieniem przeciska się napar.
Do przygotowania pysznej kawy bedą potrzebne:
- Aeropress
- Papierowy filtr (lub dwa)
- Łopatka do mieszania lub łyżeczka
- Zmielona kawa (pomiędzy średnim a drobnym stopniem zmielenia), 16-18,5 g
- Woda (około 80 stopni C), 220 ml.
Jeśli masz wagę, odmierz 16-18,5 g kawy. Jeśli nie – odmierz dwie miarki łyżką z zestawu AeroPressu. Polecamy spróbować naszej kawy z Etiopii – taka metoda parzenia podkreśli jej delikatną kwasowość i aromat słodkich cytrusów i suszonej moreli. Zmiel kawę drobno, do grubości podobnej do kuchennej soli. Umieść filtr (lub dwa, dla delikatniejszego smaku) na sitku i przelej gorącą wodą. Wsyp przygotowaną kawę i zalej gorącą tak, by przykryć ziarna, i odczekaj 20-30 sekund. Możesz delikatnie zamieszać.
Po upływie tego czasu dolej wody do samej góry tłoka, zamieszaj delikatnie. Odczekaj kolejne 30 sekund. Zamieszaj kawę ostatni raz i zakręć sitko z filtrem. Obróć AeroPress filtrem ku dołowi i umieść na kubku. Zacznij przeciskać kawę, aż usłyszysz delikatne syknięcie.
Napar będzie intensywny, aromatyczny, zbalansowany, o przyjemnej cielistości i teksturze. Właśnie ta metoda jest jedną z najczęściej stosowanych przez baristów, bo jak to w życiu bywa – najprostsze rozwiązania są najlepsze.