Drip jest alternatywną metodą parzenia kawy. Pozwala on na przygotowanie aromatycznego, lekkiego i klarownego naparu, o naturalnych nutach smakowych ziarna.
Zasada parzenia kawy w dripperze jest stosunkowo prosta, jednak należy przestrzegać pewnych reguł. Sugerowana ilość kawy do zaparzania w dripie to 5 – 7 g kawy na 100ml wody. My użyliśmy jasno palonej kawy Etiopia Guji – taki sposób zaparzania pomógł wydobyć z ziaren aromat cytrusów i suszonych słodkich owoców.
Jak zaparzyć kawę? Papierowy filtr umieszczamy w dripperze. Zaczynamy od przelania gorącą wodą samego filtra do kawy, dzięki czemu przygotowany napój nie będzie miał papierowego posmaku. Następnie wsypujemy zmieloną kawę do filtra i wlewamy tylko tyle wody, aby przykryć kawę. Czekamy aż ziarna wstępnie nasiąkną wodą.
Następnie dolewamy pierwszą porcję wody płynnymi, kolistymi ruchami i czekamy aż spłynie. Ten etap powinniśmy powtórzyć około 2-3 razy. Całkowity czas parzenia wynosi około 3-4 minut. Jeśli będzie trwał dłużej, to znaczy, że zmieliliśmy ziarna zbyt drobno. I odwrotnie, jeśli zaparzanie trwało krócej, to znaczy, że były one za duże.
Po tym jak zaobserwujemy, że strumień wody wpływający do naczynia z naparem zacznie się rwać, przypominając powolne, nieregularne kapanie, jest to dla nas sygnał, że można już ostawić dripper z filtrem i kawą.
Warto przemieszać napar, tak aby ujednolicić każdą kroplę naparu, i cieszyć się pyszną czarną kawą.